Obiectiv: Cercetați rotirea planului de polarizare prin Sugar Solutions
Soluțiile de zahăr sunt active optic, cu alte cuvinte rotesc planul de polarizare a oricărei lumini polarizate liniar care este trecută prin ele. Direcția de rotație depinde de proprietățile moleculare ale zahărului. Astfel, soluțiile de glucoză și zaharoză (zaharoză) rotesc planul de polarizare la dreapta (în sensul acelor de ceasornic), în timp ce soluțiile de fructoză îl rotesc la stânga (în sens invers acelor de ceasornic), așa cum se găsește atunci când unghiul de rotație este măsurat cu un polarimetru. Experimentul include, de asemenea, măsurarea unghiului de rotație pentru a studia comportamentul unei soluții de zaharoză atunci când se adaugă acid clorhidric. Aceasta provoacă o inversare treptată („inversare”) a direcției de rotație de la ceasuri în sensul acelor de ceasornic până în sens invers acelor de ceasornic, deoarece structura dublă cu inel a moleculei de zaharoză este împărțită în două, oferind un amestec equimolar de glucoză și fructoză. Unghiul de rotație a amestecului este suma unghiurilor de rotație a glucozei dextro-rotatorii și a fructozei mai puternic laevo-rotatorii.
În plus, recomandat: zahăr cu fructe (fructoză), 500 g, zahăr de struguri (glucoză), 500 g, zahăr din trestie (zaharoză), 500 g